personal inspirations

Sunday, September 9, 2012

Ciasto francuskie z owocami

Z ciasta francuskiego możemy szybko przygotować małe słodkości.
Ciasto francuskie możemy zrobić sami lub kupić gotowe, mrożone (np. Frosta) w supermarkecie. Możemy trzymać je w zamrażarce. Poniżej kilka moich inspiracji na ciasto francuskie z owocami. Przed przygotowaniem ciastek musimy rozmrozić ciasto. Możemy skropić je delikatnie ekstraktem z wanilii. Można wykorzystać różne owoce, np. jabłka, śliwki, gruszki, maliny, truskawki, wiśnie, jagody, brzoskwinie, nektarynki,...Pokrojone owoce możemy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Z ciasta możemy formować różne kształty, np. paski, prostokąty, rogaliki, kopertki, sakiewki, ślimaki i inne. Ciastka układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Ja zapiekam około 30 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciastka możemy posypać cukrem pudrem. Możemy też polać je lukrem. Ciastka możemy też podać np. z lodami waniliowymi.

Do wypieków najlepiej nadają się zielone jabłka.











0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

© Vine Alley, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena