Z ciasta francuskiego możemy szybko przygotować małe słodkości.
Ciasto francuskie możemy zrobić sami lub kupić gotowe, mrożone
(np. Frosta) w supermarkecie. Możemy trzymać je w zamrażarce.
Poniżej kilka moich inspiracji na ciasto francuskie z owocami. Przed
przygotowaniem ciastek musimy rozmrozić ciasto. Możemy skropić je
delikatnie ekstraktem z wanilii. Można wykorzystać różne owoce,
np. jabłka, śliwki, gruszki, maliny, truskawki, wiśnie, jagody,
brzoskwinie, nektarynki,...Pokrojone owoce możemy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Z ciasta możemy formować różne
kształty, np. paski, prostokąty, rogaliki, kopertki, sakiewki,
ślimaki i inne. Ciastka układamy je na blasze i wkładamy
do piekarnika. Ja zapiekam około 30 minut w temp. 190 stopni. Po
wyjęciu z piekarnika ciastka możemy posypać cukrem pudrem. Możemy
też polać je lukrem. Ciastka możemy też podać np. z lodami
waniliowymi.
Do wypieków najlepiej nadają się zielone jabłka.
0 comments:
Post a Comment